Bar-Bistro Pieke Potloed

Over Pieke

Pieke Potloed is een Maastrichts begrip. Een rasechte Maastrichtenaar, altijd in voor streken en avonturen. Altijd een zwart gezicht van de modder of de kolenstof. Bekendheid kreeg zijn naam dankzij Pieke Dassen, die in vroegere jaren een poppenspel had in de poesjenellenkelder in het Dinghuis, daar waar nu het VVV kantoor gehuisvest is. Daar in dat poppenspel was Pieke Potloed de enige dialect sprekende pop. Duizenden kinderen genoten toentertijd van de avonturen van Pieke Potloed.

Wie kent hem niet. Oud-burgemeester Philip Houben typeert hem als acteur, schilder, musicus, poppenspeler, decorbouwer, rusteloze kleurenmenger, boetseerder en ontwerper van poppen. Pieke was een heel breed georiënteerde man: Pierre Hubertus (Pieke )Dassen, werd op 23 september 1926 geboren in Rotterdam en is gestorven op 18 april 2007 in Maastricht. Zijn vader was van Maastricht, zijn moeder van Rotterdam.

Lange tijd was Pieke Dassen het meest bekend als poppenspeler. In de ‘Poesjenellenkelder’ (verbastering van het Franse Polichinelle dat Harlekijn betekent en staat voor Vlaams Poppentheater.) onder het Dinghuis gaf hij tot 1975 veel voorstellingen waar nog duizenden Maastrichtenaren met veel plezier aan terugdenken. Onder andere Pieke Potloed was een van zijn hoofd karakters in dit spel.

Niet allen voor kinderen, maar ook voor volwassenen was zijn ‘Politieke Poppenkast’ telkens weer: genieten!  Het was voor een artiest die weinig verdiende in die tijd een grote investering.

Hij wordt de eerste poppenspeler die op televisie verschijnt. Via Aarts Staartjes belandt Pieke als acteur (August) en verwierf hij landelijke bekendheid in de Film van Ome Willem. Samen met o.a. Edwin Rutte, Teun en Toon en ‘t Combo van Harrie Bannik was het programma bijzonder populair bij de jeugd. Pieke Dassen was lange tijd ziek en is overleden op 18 april 2007 op een leeftijd van 80 jaar.

Iech bin Pieke Potloed
Zoe neump men miech
Iech höb alle daog
e vreiselik zwart geziech

Geer moot miech neet vraoge
boe iech dat vaan höb
Keump `t vaan de modder
of vaan de kolestöb

Ziech mer sjaggerneere
Dat deit mien ma
Groete watsche um mien oere
krijg iech vaan miene pa

Toch was iech mien snuutske
`s mörreges oonder de kraon
meh naor 5 minuute
bin iech zoe zwart wie `nne Moriaon

Pieke Potloed

Sporenstraat 5
6211 EB Maastricht

T. 043-321 59 68

info@piekepotloed.nl

   facebook.com/barbistropiekepotloed

privacy policy

Openingstijden

Maandag 11.00 – 22.00
Dinsdag 11.00 – 22.00
Woensdag 11.00 – 22.00
Donderdag 11.00 – 00.00
Vrijdag 11.00 – 00.00
Zaterdag 11.00 – 00.00
Zondag 12.00 – 22.00
Keuken open van 11.00 – 22.00

Reserveren

Als je zeker wilt zijn van een tafeltje, kun je het beste reserveren. Zeker ’s weekends. Kom je met een groep van 8 personen of meer? Dan horen we dat het liefst van tevoren.

Reserveren kan via onze contactpagina
of door een mailtje te sturen naar info@piekepotloed.nl.